Wist je dat één melkbeurt ongeveer 6 uur duurt? Dan zijn alle koeien gemolken. Dus 12 uur per dag zijn wij aan het melken. De melk wordt opgeslagen in de melktanks. We hebben er één voor 15.000 liter en één voor 35.000 liter melk. Al onze melk gebruiken wij om er zelf kaas van te maken. Via een buis onder de grond pompen we de melk van de melktanks naar de kaasmakerij.
En dan…
We starten met ruim 5.000 liter melk in de wrongelbereider. In deze gesloten bak vindt een heel proces plaats. Wij voegen ingrediënten toe zoals zuursel en stremsel waardoor de melk gaat brokkelen. Na enige tijd kun je het vaste deel (de wrongel) scheiden van het vocht (de wei). Dit gebeurt in de draineerbak. Daarna wordt de wrongel in blokken gesneden en in ronde vaten gedaan.
De kaas krijgt vorm
Afhankelijk van de grootte van de kaas gaat deze vervolgens 2 tot 6 uur onder de pers. Wanneer de kaas voldoende geperst en gekeerd is, vormt deze nog na in het vat. Daarna gaat de kaas een aantal dagen in een pekelbad. Het zout uit het bad trekt in de kaas en geeft haar meer smaak. Daarna krijgt de kaas haar glimmende buitenkantje (dit is een plastic coating, die kun je niet opeten) en mag zij verder rijpen in het pakhuis van de coöperatie.
Zalige zuivel
Het maken van zuivel is een uit de hand gelopen hobby van Rianne. Het werd zo’n succes, dat we het vast in ons assortiment hebben opgenomen. Zuivel maken we door de melk te verhitten en terug te koelen. We kunnen daarna kiezen uit verschillende bereidingswijzen die leiden tot verschillende eindproducten. Voor yoghurt voegen we zuursel toe en laten we het 22 uur staan, zodat de melk verzuurt en verdikt. Na even roeren kan de yoghurt in de fles. Willen we karnemelk, dan gebruiken we ander zuursel. Na 22 uur kunnen we de melk gaan karnen (klotsen) en scheiden we zo het vocht (de karnemelk) van de verse boter. Ook deze ongezouten boerenroomboter koop je in onze boerderijwinkel. En voor vanillevla verhitten we melk en voegen we echte vanillepoeder toe. We roeren goed tegen de klontjes! Al na drie uur is de vla klaar en kan ze de fles in. En dan hebben we ook nog onze smakelijke chocolademelk. Natuurlijk zijn deze heerlijkheden allemaal verkrijgbaar in de boerderijwinkel.
Heerlijk romig
Onze volle boerenmelk wordt verhit voordat zij de fles ingaat. Na een tijdje komt er een laagje vet op de melk. Dat hoort. Gewoon even schudden voor gebruik.
Het kaasmaakproces in het kort
- De koeien worden gemolken, de melk komt in de tanks.
- De melk wordt overgepompt naar de kaasbakken in de kaasmakerij.
- Aan de melk wordt in de kaasbak (ook wel wrongelbereider) o.a. zuursel en stremsel toegevoegd waardoor de melk dik wordt. Na twee uur stremmen en roeren ontstaat wrongel en wei.
- Vervolgens wordt de wrongel in de draineerbak gepompt.
- De wrongel en de wei worden van elkaar gescheiden.
- De wrongel wordt aangedrukt tot één groot blok.
- Vervolgens worden blokken van de wrongel gesneden en in ronde vaten gedaan.
- De kaas gaat nu ruim 5 uur onder de pers en wordt halverwege nog een keer gekeerd.
- De kazen moeten nu nog een aantal dagen in het pekelbad voor de smaak- en korstvorming.
- In de opslag worden de kazen een aantal maal aan beide zijden geplastificeerd tegen uitdrogen en voor de stevigheid.
- Na het plastificeren moeten de kazen rijpen.